Wat is er te doen?

Welkom koekoek! Vogelwandeling bij Warmond

We nodigen u uit om naar de zang van de koekoek te komen luisteren. Hopelijk zien we ze ook. Mochten ze ons teleurstellen dan zijn er genoeg andere vogels te zien en te horen. Het eiland Koudenhoorn waar we gaan wandelen herbergt een rijke broedvogelbevolking met soorten van zowel riet, bos, als weide.

Het jaar 2017 was het ‘Jaar van de koekoek’. Doorgaans betekent dit niet veel goeds. En inderdaad, het gaat niet goed met de koekoek in Nederland. Ze zijn zo hard achteruit gegaan dat er reden is tot zorg. Een positief punt van zo’n ‘jaar-van-de’ is, dat dit probleem onder de aandacht wordt gebracht. Ook wordt geprobeerd om gegevens te verzamelen over de oorzaken van de achteruitgang, zodat hier vervolgens doelgericht iets aan gedaan kan worden. Niemand wil deze soort met zijn interessante leefwijze van broedparasiet kwijtraken.

Het is verheugend dat de koekoek op de natuur- en recreatie-eilanden van Warmond nog ieder jaar zéér aanwezig is. Eind april komen ze terug na een lange reis uit hun overwinteringsgebied in Afrika bezuiden de Sahara. Als wij deze wandelexcursie doen, zijn ze al druk aan hun werk. Ten eerste hebben ze voedsel nodig, met een voorkeur voor rupsen. De mannen zitten achter de vrouwen aan en roepen daarbij ‘koekoek’. Als de heren elkaar daarbij tegenkomen is het knokken. Het kost de vrouwen weinig moeite om ervoor te zorgen dat hun ei bevrucht wordt. De rest van de tijd besteden ze aan het stilletjes in de gaten houden van de gastouder. In dit terrein is het waarschijnlijk de kleine karekiet. Ze moeten het broedgedrag van ieder karekietenpaar nauwkeurig in de peiling krijgen en precies op het goede moment hun ei leggen in zo’n nestje in het riet. Tijdens deze wandeling kunnen we hopelijk wat van dit interessante gedrag waarnemen.

Excursieleider
Charlotte Matthijsse
Vogelwerkgroep Teylingen, Vogelgroep Merenwijk
Type
Wandelexcursie
Organisatie
Vogelwerkgroep Teylingen
Onderwerp
zangvogels
Locatie
Gemeentehaven 1, Warmond (ZH)
Startpunt
Startpunt vlak over de brug op het eiland Koudenhoorn. De brug ligt aan de Gemeentehaven 2361 CM in het dorp Warmond. Op de Gemeentehaven is parkeergelegenheid voor auto's en fietsen.
Duur
2 uur
Bijzonderheden
Deze excursie is zowel voor beginnende als ervaren vogelaars geschikt en duurt 2 uur. Geinteresseerde jonge vogelaars zijn uiteraard welkom. Breng vooral een kijker mee; wij zorgen voor telescopen en hebben ook een paar leenkijkers. Als u een kijker wilt lenen, kunt u dat dan van te voren melden, per sms of e-mail? We gaan flink wandelen; draag bij voorkeur waterdichte schoenen (vanwege nat gras). Honden kunnen niet mee.
Kosten
Nee

In de omgeving

Weidevogelsafari bij Hoogmade

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Weidevogels
Plaats
Hoogmade
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Zangvogels van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Genieten en herkennen van vogelgeluiden
Plaats
De Zilk
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Vogels ontdekken in de Noordrand van Rotterdam

Activiteit
Fietsexcursie
Onderwerp
Vogels kijken en leren herkennen
Plaats
Rotterdam
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder