Vogels kijken voor iedereen

De Nationale Vogelweek vindt in 2021 plaats van 8 t/m 16 mei

De Nationale Vogelweek wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met vele lokale vogelwerkgroepen, vrijwilligers en collega-natuurbeschermers. Iedereen kan tijdens de Vogelweek de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken. Ga mee op vogelexcursie en ontdek de prachtige natuur van Nederland.

Wilt u buiten het Nationaal Vogeltrekweekend mee op excursie? Vogelbescherming Nederland organiseert gedurende het hele jaar vogelexcursies, kijk op de website voor een overzicht van alle activiteiten.

Ontdek de vogelrijkdom van Nederland

Onder leiding van enthousiaste en deskundige gidsen kan iedereen ontdekken hoe ongelofelijk rijk ons land is aan vogels en hoe leuk het is om vogels te kijken. Tijdens de Nationale Vogelweek zijn er in alle provincies vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten. De meeste deelnemers zullen vogels ontdekken die ze nooit eerder hebben gezien of nog nooit van zo dichtbij. Iedereen kan meedoen en vrijwel alle activiteiten zijn gratis. Op de pagina ‘Wat is er te doen?’ vindt u alle activiteiten en kunt u zich eenvoudig aanmelden voor activiteiten. Ga ook mee op pad in de Nationale Vogelweek!

Veelgestelde vragen

Is het verplicht om me aan te melden voor een activiteit?
Ja, in principe wel, tenzij het om een vrije-inloop activiteit gaat. We werken meestal met een maximaal aantal deelnemers per activiteit, zodat het niet te druk wordt tijdens excursies en mensen optimaal van de vogels en natuur kunnen genieten. Bovendien weet de excursieleider op deze manier hoeveel deelnemers hij of zij kan verwachten.

Zijn de activiteiten gratis?
Bijna alle activiteiten zijn gratis. Als er een bijdrage wordt gevraagd, staat dat in de activiteitomschrijving vermeld.

Ik weet nog niet zoveel van vogels kijken. Hoe weet ik of een activiteit geschikt is voor mij?
Uit de omschrijving van de activiteit krijgt u een indruk van het niveau. Het doel van de Nationale Vogelweek is vooral om beginnende natuur- en vogelliefhebbers leuke activiteiten te bieden. In principe zijn dus alle activiteiten geschikt!

Ik wil meedoen met een excursie, maar heb geen adres in Nederland. Wat nu?
Heeft u geen Nederlands woonadres maar wilt u meedoen aan deze activiteit? Stuur uw aanmelding aan info@vogelbescherming.nl. Vermeld s.v.p. duidelijk uw naam- en contactgegevens en de exacte datum, naam van de activiteit en om hoeveel personen het gaat. Vogelbescherming verwerkt uw aanmelding zolang er beschikbare plaatsen zijn.

Hoe werkt dat, vogels kijken?
Uw excursieleider heeft van tevoren een route of een gebied uitgezocht waar hij of zij verwacht dat er leuke vogels te zien of te horen zijn. Omdat de meeste vogels in het voorjaar een territorium hebben, weet de excursieleider wat hij of zij kan verwachten. Maar de natuur laat zich nooit dwingen natuurlijk. Er zijn geen garanties op welke vogels u kunt zien.

In mei zijn vogels vooral met hun zang erg actief. Uw excursieleider is als ervaren vogelaar vooral bezig met luisteren: zijn of haar oren verklappen welke vogels actief zijn. Aan de hand van de zang en roepjes kan de excursieleider vertellen welke vogels u hoort en kunt zien. Hou er rekening mee dat vogels over het algemeen schuw zijn. Uw excursieleider weet waar hij of zij moet kijken om de vogels ook te zien te krijgen. Hij of zij zal zoveel mogelijk proberen om u de vogels ook te laten zien door aan te wijzen waar u moet kijken.

Wie organiseert de activiteiten?
Het merendeel van de excursies wordt georganiseerd door vrijwilligers van vogelwerkgroepen en andere natuurorganisaties. Zij kennen de vogels in hun eigen gebied als geen ander. Ze laten u de mooiste vogelplekken en vogels zien. Er zijn ook activiteiten die georganiseerd worden door musea, soortbeschermingsgroepen, boswachters, kunstenaars en nog vele anderen. Bij elke activiteit staat vermeldt wie de activiteit organiseert.

Kan ik zelf ook een activiteit organiseren?
Ja, dat kan zeker. Klik rechts boven op 'Zelf organiseren' en in 3 eenvoudige stappen zet u een excursie online. Op deze pagina vindt u tevens een checklist en tips om een excursie te organiseren. Nog geen concrete plannen maar wilt u als toekomstige excursieleider op de hoogte worden gehouden over de Nationale Vogelweek en het Vogeltrekweekend? Registreer je dan alvast als excursieleider.

Help mee het Nationaal Vogeltrekweekend te promoten

Nodig uw vrienden, familie, volgers en contacten ook uit voor de Nationale Vogelweek via Twitter en Facebook. Als u op de Facebook- en Twittersymbolen rechtsboven op deze pagina klikt, krijgt u automatisch een tekst die u kunt delen met vrienden, volgers en contacten. Meer promotiemateriaal kunt u ook vinden op onze pers en promotie pagina.

Goed om te weten

Deelname aan de activiteiten tijdens het Nationaal Vogeltrekweekend geschiedt op eigen risico. Vogelbescherming Nederland noch de organiserende partijen kunnen aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen of schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of samenhangt met deelname aan de activiteiten. Houdt u rekening met mogelijke slecht- of onverharde wegen en de weersomstandigheden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw meegenomen apparatuur zoals camera's en optiek.

Enig voorbehoud: COVID-19

De situatie ten aanzien van COVID19 is op dit moment een onzekere factor. We gaan het evenement daarom enig onder voorbehoud – en onder de geldende voorschriften en adviezen – organiseren. We zullen de ontwikkelingen volgen en het evtueel toch afgelasten als daar reden toe is. Aangemelde deelnemers worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht. De updates hierover kun je vanaf lezen op deze pagina onder de tab 'nieuws'.