Vogeltrek over Nederland: gejaagd door de wind

dinsdag 15 september 2020

Misschien wel het meest fascinerende natuurfenomeen dat we kennen: de vogeltrek. Ieder voorjaar vliegen miljarden vogels van hun wintergebieden naar de broedgebieden en in het najaar weer terug. Maar waarom doen ze dat? En hóe doen ze dat? En waar en wanneer kunt u iets van dit spektakel meekrijgen?

Vogels in beweging

‘Onze’ Nederlandse broedvogels trekken in de herfst (deels) weg naar het zuiden. Maar vogels die noordelijker broeden, komen juist hier weer overwinteren of trekken via ons land naar warmere oorden. De herkomst van deze vogels ligt in een enorm gebied van Groenland tot in Siberië en het gaat om dus flinke afstanden. Daarbij is niet de winterse kou, maar de beschikbaarheid van voedsel de belangrijkste reden voor de vogels om zuidwaarts te trekken.

Gejaagd door de wind

In het Nationaal Vogeltrekweekend leert u dit alles, én kunt u het (hopelijk) met eigen ogen en oren aanschouwen. In onderstaande link vindt u alvast wat meer informatie ter voorbereiding op uw Vogeltrekweekend-excursie: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogeltrek-gejaagd-door-de-wind