Van vogelzoeker naar vogelvinder: een nieuwe app

dinsdag 22 september 2020

Het vogels kijken heeft de laatste decennia -en vooral de laatste jaren- een enorme vlucht genomen. Steeds meer mensen trekken er op uit om te ‘vogelen’ en het wordt ons ook steeds makkelijker gemaakt. Boeken, websites, apps en actuele informatie over welke vogels waar te zien zijn: het is er allemaal en in bijna overweldigende hoeveelheden. Maar voor beginnende vogelaars kan het best lastig om door de bomen het bos nog te zien.

 

MijnVogelvinder

Maar nu is er een gratis app die de observaties op waarneming.nl combineert met de kennis van de digitale vogelgids van Vogelbescherming en de veldervaring van vele vogelaars: MijnVogelvinder. Voor wie wil weten waar in de eigen omgeving de leukste vogelgebieden zijn en welke actuele vogelwaarnemingen daar zijn gedaan. Of voor wie nu eindelijk wel eens wil weten waar in de eigen omgeving de zwarte specht te zien is, of een andere soort van de bucketlist. En ook voor de rest van het land biedt de app deze mogelijkheden: de ideale digitale excursieleider. Daarnaast biedt de gids eerste hulp bij vogelherkenning (o.a. op basis van kenmerken en vindtips). Bovendien is het mogelijk een logboekje bij te houden van je waarnemingen en om de opgedane vogelkennis te testen met een quiz.

Dus, wilt u de vogels buiten zoeken en vinden? Mijnvogelvinder.nl wijst gemakkelijk de weg naar vogelrijke gebieden, de vogels die er rondvliegen en biedt handige vindtips. Het is trouwens een webapp, dus hij hoeft niet te worden gedownload. Overigens ook van harte aanbevolen voor meer ervaren vogelaars: iedereen vindt er handige informatie over waar de vogels zijn. Zie hier voor meer informatie.