Recordaantal deelnemers in zonnige Vogelweek 2018

donderdag 24 mei 2018

Nog nooit gingen er zoveel mensen met ons op pad in de Nationale Vogelweek als in 2018. Er ontstond zelfs een ware stormloop op vogelexcursies. Samen met het grotendeels goddelijke vogelkijkweer en een recordaantal deelnemers maakt het de Nationale Vogelweek van 2018 tot een klaterend succes. Een diepe buiging voor de honderden excursieleiders die dit mogelijk gemaakt hebben.

Dat vogels kijken steeds populairder wordt wisten we al. Maar 2018 sloeg alles. Al twee weken voor aanvang van de Nationale Vogelweek waren vrijwel alle van de meer dan 400 vogelexcursies volgeboekt. De excursies waren niet aan te slepen. Duizenden vogelliefhebbers gingen mee het veld in om van vogels te genieten. En daarbij was het weer ook nog eens perfect om vogels te kijken.  Met veel zon. Er werden dan ook veel mooie en bijzondere vogels gezien. Het regende soorten als blauwborst, koekoek, zomertaling, boomvalk, lepelaar en vele soorten spechten, roofvogels en weidevogels werden gezien. Er was echter ook een opvallende afwezige: de ijsvogel werd nauwelijks gezien, een teken dat de vorstperiode van de afgelopen winter er behoorlijk in heeft gehakt, helaas.

Hartverwarmende reacties

De reacties van deelnemers aan de Nationale Vogelweek zijn ook dit jaar hartverwarmend. Veel mensen zien nieuwe vogelsoorten, ontdekken hoe leuk en spannend vogels kijken is, en zijn ook verwonderd wat ze in een gebied ontdekken waar ze al jaren komen en ze door heel andere ogen gaan zien. Hier een kleine bloemlezing:

“Ik heb genoten van de vogels tijdens de wandeling door de Maashorst, maar ook het contact met de andere vogelaars. De kennis van de gids, die vertelde over de vogels was super. Ik had graag langer gebleven!”

“Voor het eerst purperreiger, lepelaar en rietgors gezien in schitterend gebied bij Giethoorn.”

“Het was de eerste keer dat ik meeging met een excursie. Ik ben geen vogelkenner maar een algemene natuurliefhebber. Maar het was geweldig, mede dankzij de heel goede excursieleider.”

“Ik zag voor het eerst een braamsluiper, Noordse kwikstaart, visarend en nachtegaal, met dank aan de hele aardige en deskundige vogelgids Klaas de Jong”

“In éen woord: SCHITTEREND. Voor het eerst bonte vliegenvanger, oeverzwaluw, spotvogel, gele kwikstaart en boomkruiper gezien.”

“Voor mij was deze morgen in de Weerribben een groot cadeau. Snor, rietzanger, sterns, lepelaar, reigers witte, grijze en purper, oeverzwaluwen, watersnip, kiekendief, ooievaar en koekoek en nog veel meer gezien. Ik heb geweldig genoten!!!!!!!”

"Ik kom al jaren in dit gebied, maar heb me nooit gerealiseerd dat hier zoveel vogelsoorten leven. Echt een ontdekking, ik ga dan ook zeker een verrekijker aanschaffen, want dit smaakt naar meer."

“Geweldig om een keer op pad te zijn met Vogelbescherming-ambassadeur Camilla Dreef. Wat een enthousiasme en vogelkennis. We hebben heel veel nieuwe vogelsoorten gezien!”

“Ik had hiervoor nog nooit actief/bewust vogels gekeken. Het was prachtig! De begeleiding, de sfeer, mooie kadootjes zoals een koekoek die werd achternagezeten door een aantal kleinere vogels”

 

Excursieleiders en deelnemers hartelijk dank voor jullie enthousiasme en tot volgend jaar! Dan is de Nationale Vogelweek van 11 t/m 19 mei. Schrijf de data vast in je agenda!