Big Day Nationale Vogelweek levert 15.000 euro op voor huiszwaluw

maandag 14 mei 2018

De Nationale Vogelweek werd afgelopen zaterdag afgetrapt met een zeer succesvolle Big Day op Texel. Met deze vogelrace (wie ziet er in 24 uur tijd de meeste vogelsoorten?) werd meer dan 15.000 euro opgehaald voor de bescherming van huiszwaluwen. Een mooie opsteker voor het Jaar van de Huiszwaluw, dat dit jaar door Sovon en Vogelbescherming Nederland wordt georganiseerd en een heel mooie start van de Nationale Vogelweek. En er werd ook nog eens een nieuw dagrecord gevestigd.

Het aantal huiszwaluwen is in vergelijking met dertig jaar geleden fors teruggelopen. Met de opbrengsten van de Texel Big Day en het tegelijkertijd op Texel georganiseerde Wadden Vogelfestival wordt het leefgebied van huiszwaluwen verbeterd, worden modderpoelen aangelegd, meer nesten gecreëerd en voorlichting gegeven. De Big Day werd georganiseerd door Nationaal Park Duinen van Texel en  het Vogelinformatiecentrum in samenwerking met Vogelbescherming.

Recordaantal vogels gezien tijdens Big Day

Zaterdag 12 mei was Texel het toneel van de spannende vogelrace Texel Big Day. Vijftien teams zochten 24 uur lang op de fiets naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Van tevoren hadden de teams al sponsorgeld verzameld voor de huiszwaluw. Team 3T won het klassement voor het ophalen van het meeste geld voor de huiszwaluw: 3.257 euro. Het vogelklassement werd echter gewonnen door team de Local Patchers. Zij zagen (of hoorden) in 24 uur tijd maar liefst 154 vogelsoorten! Hiermee zette het team een nieuw Texels dagrecord. Alle teams samen zagen maar liefst 182 vogelsoorten en onderstreepten daarmee nog maar eens hoe vogelrijk Texel is. Wil je precies weten welke teams er meededen en welke vogels ze hebben gezien? Kijk dan op de speciale Big Day-pagina van Waarneming.nl.

Van roodstuitzwaluw tot koningseider

De Texel Big Day was één van de vele vogelactiviteiten tijdens het Wadden Vogelfestival en de kick-off van de Nationale Vogelweek. Uitzichtpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met telescopen en hulp van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder ze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen. Tijdens het weekend lieten een aantal bijzondere soorten zich zien, waaronder de rode wouw, de morinelplevier, de roodstuitzwaluw en de koningseider zich zien. Ook de Texelse huiszwaluw was volop te bewonderen.

Nationale Vogelweek dendert door

De Nationale Vogelweek gaat ondertussen op volle kracht verder (t/m Tweede Pinksterdag). Overal in het land zijn er (veelal gratis) vogelexcursies en activiteiten. Ga ook mee op pad! Hier kun je de excursies vinden waarbij nog plekken vrij zijn.