Vogelweek 2017 groot succes: koekoeken in alle hoeken

maandag 15 mei 2017

Dankzij de eersteklas inzet van meer dan tweehonderd vrijwillige excursieleiders van vogelwerkgroepen, Vogelbescherming en andere natuurorganisaties , is de Nationale Vogelweek 2017 buitengewoon geslaagd! Bijna 5000 vogelliefhebbers gingen mee op vogelexcursie.

Veel deelnemers zagen in deze Nationale Vogelweek hun állereerste koekoek. Het is tenslotte Jaar van de Koekoek, dus aan deze moeilijk te spotten vogel werd extra aandacht besteed. Maar ook ijsvogels, zeearenden, roerdompen, velduilen, steltkluten, wielewalen en andere bijzondere, zeldzame of gewoon beeldschone vogels werden ontdekt. Mede dankzij het geweldige enthousiasme en de vogelkennis van de excursieleiders en het merendeels perfecte vogelweer (al kregen sommige excursies fikse regenbuien te verduren!) zijn de reacties van deelnemers weer hartverwarmend. Een bloemlezing:

 

·          “Onze excursie in de Zouweboezem was schitterend! Mooiste tijd van het jaar. Alles stond in bloei en je hoorde vogeltjes constant fluiten en zag ze vliegen. Voor het eerst een lepelaar, kleine karekiet, tafeleend en rietgors gezien. Een extra pluspunt was de zeer enthousiaste begeleider!”

·         “Het prachtige gebied bij Oisterwijk was mij al bekend, door de vogels die ik heb leren zien, vind ik 't nu nog mooier. Alles was perfect. De kennis van de gids was bewonderenswaardig evenals zijn enthousiasme.”

·         “De kustvogels en weidevogels rondom Ouddorp waren prachtig. Even lekker de natuur in onder deskundige begeleiding. Je ziet zoveel meer met een gids dan er gewoon doorheen lopen!”

·         “De kennis van gids Klaas de Jong op Texel was verbazingwekkend. We hebben ontzettend veel vogels gezien en genoten!”

·          “De Breebaartpolder in Groningen blijkt een geweldig, prachtig gebied, ik was er met een 6-jarige, en het was een feest, zoveel was er te zien. Voor het eerst van mijn leven zag ik lepelaars, kluten, grutto’s en kiekendieven!”

·         “Onze koekoek-excursie bij Almelo was fantastisch! Meer dan 40 verschillende vogelsoorten gezien en voor het eerst een wulp,  in een mooie wandelgebied met een goede gids.”

·          “De gidsen van onze rivierenlandexcursie bij Heesselt waren enorm bevlogen en hadden veel kennis.  We hebben veel gezien de  sfeer was geweldig. Het was een heel diverse groep van ervaren vogelaars met telescoop tot zeer onervaren. Voor het eerst een gekraagde roodstaat en roodborsttapuit gezien. Het had van mij nog veel langer mogen duren!”

·         “De excursieleider in het gebied bij Deventer was enthousiast en had veel kennis. Prachtig om een gebied op deze manier te verkennen!”

·          “Ik ken het Goffertpark goed en vond het heel leuk om zo dicht bij huis andere vogels te zien dan de verwachte mussen, merels en kauwen. Heel fijne gidsen ook!”

·         “Voor het eerst een rietgors, blauwborst, tjiftjaf, tuinfluiter en koekoek gezien tijdens deze excursie bij Tilburg! De sfeer in de groep was gezellig. Ik, meer (hobby)fotograaf als vogelkenner heb veel hulp gehad van de meer ervaren groepsleden.”

·         “De excursieleider van de duinexcursie bij Den Haag wist ontzettend veel, gaf duidelijke uitleg en vertelde leuk. Ik vond het een geweldige leerzame excursie. De volgende keer neem ik mijn vogelgids mee om aantekeningen te maken!”

·         “Een dikke 10 voor de excursie op de Strabrechtse Heide en ook nog voor het eerst een zwarte specht en een boomvalk gezien!”  

 

 

Op naar de volgende Nationale Vogelweek! Die vindt plaats van 12 t/m 20 mei 2018. Zet het vast in je agenda!

Alle excursieleiders en deelnemers bedankt voor het grote enthousiasme en hopelijk tot volgend jaar!