Indrukwekkende ontmoetingen in de Nationale Vogelweek

dinsdag 9 mei 2017

De Nationale Vogelweek is in volle gang, al duizenden vogelliefhebbers hebben deelgenomen aan een activiteit. Ga ook mee, want er zijn nog plekken vrij!

De Nationale Vogelweek is halverwege, en er zijn nog overal leuke excursies te vinden waar nog wat plekken vrij zijn. Vul hier je woonplaats in en kijk of er in jouw buurt nog leuke excursieplekken vrij zijn. Zo is er bijvoorbeeld nog plek op de excursie waar deze foto gemaakt is op de Wylerberg bij Nijmegen, want aanstaande zondag vindt deze excursie nog een keer plaats. Ideaal voor ouders en kinderen. Kijk hier voor meer info.

 

Enthousiaste reacties

De enhousiaste reacties en verhalen stromen binnen. Zoals van excursieleider Caroline Walta. Zij organiseerde een excursie en schreef een verslag van haar excursie in de lunchpauze in Den Haag dat je hieronder kunt lezen:

"Sinds vorig jaar heb ik een andere werkgever, maar vandaag keer ik terug naar mijn oud-collega's in Den Haag Mariahoeve. We zetten de traditie voort dat ik ze tijdens de Nationale Vogelweek in de lunchpauze meeneem naar buiten.

Nest boven je bureau

Op het voorplein zoeken kauwen in het gras naar insecten. De uitleg over het verschil met de zwarte kraai kan gelijk in praktijk worden gebracht: aan de andere kant van het spoor loopt er eentje. De overvliegende zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen hebben hoogstwaarschijnlijk een nest op het kantoordak. De uitgestrekte platte vlakte is een prima plek om te broeden, want daar is de minste menselijke verstoring en worden de vogels niet bejaagd door honden, vossen en katten.

Vogelskijken met je oren

In de woonwijk luisteren we naar de merel, zwartkop en tjiftjaf. De roodborst laat zich ook bekijken en komt zelfs al zingend dichterbij. In de parkvijver treffen we wilde eenden, met het duidelijke verschil in kleed tussen man en vrouw. Met een hoop kabaal en gespetter verjaagt de meerkoet de eenden uit de buurt van zijn nest. Langs de oever loopt een waterhoen, waardoor we het onderscheid tussen deze twee zwarte watervogels kunnen zien. De snavelkleur is een goed kenmerk, maar kijk eens naar het verschil in tenen... Verder zetten we een koerende houtduif en krijsende halsbandparkiet op de lijst.

In vogelvlucht

Vanaf groenstrook boven de Sijtwende tunnel kijken we op vliegende vogelhoogte uit over de omgeving. Waarschijnlijk zijn er niet genoeg insecten in de lucht voor de boeren- en gierzwaluw. We zullen het moeten doen met de plaatjes uit het boek. Een leuke bonus is een groep ooievaars die cirkelt op de opstijgende luchtstroom (thermiek). Met de telescoop kunnen we een deel van de Duivenvoordse- Veenzijdse polder zien, een belangrijk broed- en voedselgebied voor de vogels uit de omgeving. De afstand is te groot om weidevogels te ontdekken, maar door het beeld flapt even een kievit. Uit het hoge gras komen zo nu en dan koppen tevoorschijn van grazende Canadese en grauwe ganzen. Terug op het plein staat voor de entree naar het hoofdkantoor een slapende nijlgans. Wij gaan weer aan het werk met de herinnering aan een plezierige pauzewandeling en 24 verschillende vogelsoorten.

Alle enthousiaste deelnemers, zowel van Aegon als daarbuiten: bedankt voor jullie komst en gezelligheid. Meer informatie over de Haagse Vogelbescherming en Vogelasiel de Wulp kun je vinden op www.haagsevogels.nl."

Hartelijke groet,
Caroline Walta

vrijwilliger
www.haagsevogels.nl
www.beleefdelente.nl
www.ooievaars.eu

 

Foto: Marijn Nijssen