Weidevogels dichtbij in de Nationale Vogelweek

donderdag 13 april 2017

In de maand mei is het karakteristieke Nederlandse weidelandschap op z’n mooist. Weides vol bloemen, bijen, vlinders en… vogels. Veel vogels! In mei zijn ze in prachtkleed en goed te zien. In de Nationale Vogelweek (6 t/m 14 mei) zijn er op heel veel plaatsen in Nederland prachtige wandelexcursies door weidevogelgebieden. Ga mee en geniet!

Grutto, tureluur, kievit, watersnip, slobeend, scholekster, veldleeuwerik of gele kwikstaart. Het zijn enkele van de vele typische weidevogels. Met veel van deze soorten gaat het in Nederland helaas hard achteruit door de intensivering van de landbouw. Vogelbescherming Nederland zet zich al jaren in voor de weidevogels en het behoud van onze karakteristieke vochtige en bloemrijke weilanden die weidevogels nodig hebben om te overleven. Op de plekken waar boeren en natuurorganisaties zich actief inzetten voor de bescherming van weidevogels gaat het gelukkig vaak wel goed. Daar jubelen de weidevogels ouderwets uitbundig boven de velden. Wie dat spektakel nog nooit heeft meegemaakt, kan in de Nationale Vogelweek in heel Nederland mee met een van de vele gratis weidevogelexcursies.

Een duikvlucht van een kievit. Grutto’s en tureluurs die de wacht houden op paaltjes en vlak over je hoofd scheren. Een concert van veldleeuweriken of langszwierende boerenzwaluwen boven velden vol bloemen, vlinders en bijen. Het is een vogelfeest! Hieronder een selectie van gratis weidevogelexcursies in de Nationale Vogelweek. Ga mee en geniet!

13 mei Weidevogelexcursie in de polders van Warmond

6 mei Weidevogelsafari in de Krimpenerwaard

8 en 11 mei Weidevogels op Terschelling

13 mei Weidevogelsafari bij Hoogmade

14 mei Jonge weidevogels kijken rond Spaarnwoude

7 mei Bijzondere weidevogels in de Hekslootpolder bij Haarlem

9 mei Weidevogels kijken en luisteren in de Workumerbinnenwaard

11 mei Weidevogelspektakel in Overtoom & Middelveen bij Rijssen

13 mei Kustvogels en weidevogels rondom Ouddorp

14 mei Op zoek naar de grutto in het Buytenpark Zoetermeer

14 mei Oeverzwaluwen en grutto's in de Hondsbroeksche Pleij bij Arnhem