Speciale koekoek-excursies in Nationale Vogelweek 2017

donderdag 30 maart 2017

Van 6 tot en met 14 mei barst de Nationale Vogelweek weer los! Dit jaar is er speciale aandacht voor een heel bijzondere gast: de koekoek. Bijna iedereen kent zijn roep, maar bijna niemand heeft 'm ooit gezien. Daar gaan we in de Nationale Vogelweek verandering in brengen. Overal in het land zullen er in het kader van 2017 Jaar van de Koekoek speciale excursies worden georganiseerd waarbij we op zoek gaan naar de geheimzinnige en prachtige koekoek.

Een van de meest bekende vogels van ons land laat zijn befaamde roep steeds minder vaak horen. De koekoek neemt al tientallen jaren af in Nederland. Daarom hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek. In de Nationale Vogelweek willen we dit jaar zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met deze uitzonderlijke vogel.

Op zoek naar de befaamde roep

‘Koe-koek!’ Het zeer herkenbare geluid van de mannetjeskoekoek horen we steeds minder. De koekoek is een schaarse broedvogel geworden met naar schatting tussen de 6000 en 8000 vrouwtjes. Het aantal koekoeken neemt al decennialang in aantal af. Waarom precies weten we niet. Zit het probleem in Afrika waar ze ’s winters verblijven? Is het de achteruitgang van graspiepers en kwikstaarten, of andere gastouders (waardvogels) in wiens nesten de koekoek haar eieren legt? Of speelt de klimaatverandering een rol? Waardvogels beginnen eerder met broeden, koekoeken komen wellicht te laat aan. Allemaal vragen, die we in 2017 hopen te kunnen beantwoorden, zodat we de koekoeken beter kunnen beschermen. Maar in de Nationale Vogelweek willen we de koekoek ook vooral laten zien!

Koekoeken staan garant voor een mooie natuurwandeling

Hieronder staat een selectie van de excursies waarbij de koekoek centraal staat. De excursieleiders zullen in de Vogelweek op zoek gaan naar de koekoek om deelnemers deze schitterende vogel en zijn bijzondere gedrag te kunnen laten zien. De koekoek is echt een ambassadeur voor een gezond en soortenrijk landschap. Dus als je meegaat met een koekoek-excursie in de Vogelweek, weet je dat je door een soortenrijk natuurgebied of cultuurlandschap loopt en dus ook heel veel andere mooie vogels te zien krijgt.

6 mei Op zoek naar de Koekoek in vogelparadijs Everdingen

7 mei Welkom koekoek! Vogelwandeling bij Warmond

7 mei Op zoek naar koekoek en klauwier in vogelparadijs Bargerveen

7 mei Op zoek naar de koekoek bij Woubrugge

7 mei Kiek... een koekoek bij Aalten!

10, 13 en 14 mei Op zoek naar koekoek en blauwborst bij Oisterwijk

13 mei Genieten van vroege-vogelkoor en de koekoek bij Almelo

14 mei Op zoek naar de koekoek bij Deventer

14 mei Op zoek naar de koekoek in natuurparel De Bruuk bij Groesbeek