Eerste helft Nationale Vogelweek vlamt ondanks koud weer

woensdag 18 mei 2016

De Nationale Vogelweek 2016 is halverwege. Het koude weer kon niet voorkomen dat honderden nieuwe vogelliefhebbers kennis maakten met de vogelrijkdom van Nederland en zijn veel nieuwe en spannende soorten op de lijstjes bij werden geschreven. De enthousiaste reacties stromen massaal binnen.

De Vogelweek is erop gericht beginnende vogelliefhebbers mee het veld in te nemen en te laten zien hoe leuk vogels kijken is. Dat werkt. Veel deelnemers zagen bijvoorbeeld voor het eerst van hun leven een grutto. De vele weidevogelexcursies in de Nationale Vogelweek waren dan ook drukbezet (maar gelukkig zijn er de komende dagen nog volop kansen om weidevogels te ontdekken in de Vogelweek). Naast de grutto werden uiteraard veel tureluurs, scholeksters, gele kwikstaarten en kieviten gemeld vanuit de weides, maar ook zeldzamere soorten als de watersnip of kemphaan.

Maar ook in bosgebieden, duingebieden, nationale parken en nieuwe natuurgebieden werden talloze mooie vogelsoorten gezien. Van grauwe klauwier tot wielewaal. Van nachtzwaluw tot bosuil. En van zwarte specht tot lepelaar. Soms werden deelnemers volledig verrast. Zoals op de Vogelweek-excursie in de Millingerwaard. Het was een koude ochtend met regen en wind, maar toch wist de groep nog zo'n 50 vogelsoorten te zien. Tevredenheid alom. Totdat vlak voor het einde van de wandeling de spetterende nummer 51 zich aandiende: de zeldzame witwangstern! Gejuich alom :-)

Een kleine greep uit de reacties van deelnemers uit verschillende excursies

* Een leerzame vogelwandeling met fantastische gidsen; wij hebben genoten en veel opgestoken. (weidevogelexcursie Eemland)

* Het is gewoon hardstikke leuk om samen naar vogels te kijken en helemaal als er een enthousiaste gids bij is. (Gierzwaluwen in Zwolle)

* Je hoeft van de excursie niets 'te leren', je hoeft alleen maar verbaasd te zijn over de wereld die er voor je opengaat. (Millingerwaard)

* Het enige dat ik gemist heb was warme chocolademelk :-) (weidevogels in het Groene Hart)

* Het weer was beroerd, maar de kennis en het enthousiasme van de excursieleidster maakte alles goed (Nationaal Park Werribben)

* Nu kijk ik zelf ook beter als ik een vogel hoor zingen. (Heidevogels Holtingerveld)

 

En het wordt de komende dagen nog mooier, want de temperatuur gaat de komende dagen omhoog. Dat betekent meer vogelactiviteit en veel mooie vogels in beeld. Komt dat zien! Ga mee op pad en ontdek de vogels!

 

Foto: Vincent Sanders: Excursiegangers in de Millingerwaard ontdekken de witwangstern