Big Day 2017

Archief contentpagina Big Day 2017

-------------------------

 

Nationaal Park Duinen van Texel, Vogelinformatiecentrum Texel en Vogelbescherming Nederland organiseren op 6 mei 2017 een Big Day om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel: strandbroeders.

Tijdens deze Big Day proberen teams van vogelaars in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. De Big Day wordt georganiseerd in het kader van het Wadden Vogelfestival op 6 en 7 mei 2017 en de Nationale Vogelweek van 6 t/m 14 mei 2017.

We gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien.

We ondersteunen alle teams met tips en inspiratie in de sponsoring, promotie en advies om zoveel mogelijk soorten te zien.

Doe ook mee

Je kunt je team hier aanmelden
Voor vragen, mail naar: debby.doodeman@vogelbescherming.nl.

Wil je meedoen maar heb je geen team? Laat het ons ook weten, bij voldoende belangstelling kunnen we belangstellenden met elkaar in contact brengen.

Meer informatie is te vinden op de pagina veelgestelde vragen

Welke teams doen mee?

Op deze pagina stellen de teams zich voor.  

Op de fiets

Natuurlijk hoort bij deze Big Day op Texel gepast vervoer: de fiets. De organisatie heeft gratis e-bikes voor de deelnemers beschikbaar, op=op. Natuurlijk kun je ook op je eigen fiets meedoen.

Benaderen sponsors

We dagen alle teams uit om zo veel mogelijk geld op te halen voor het goeie doel. We ondersteunen teams met het vinden van sponsors door mee te denken en handige sponsorwerving tips van ervaringsdeskundigen.

Terugkerend, internationaal event

Dit is de eerste Big Day Texel met als doel er de komende jaren een terugkerend internationaal event van te maken om het vogels kijken en het goede vogeldoel onder de aandacht te brengen. De organisatie staat open voor alle tips en feedback en we maken er graag samen met alle deelnemers een mooie Big Day Texel van.

Programma Texel Big Day 5 en 6 mei 2017

Zowel teams als belangstellenden zijn welkom bij de diverse activiteiten gedurende het weekend van de Texel Big Day.

Het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel organiseren het Wadden Vogelfestival op Texel. Op 6 & 7 mei is het vogelinformatiecentrum het centrale punt waar u alle informatie over dit weekend, de vogels, de Big Day, excursies en bemande vogelkijkpunten en een verrekijkershow kunt krijgen. Geopend van 9.00 - 18.00 uur. Kikkertstraat 42, De Cocksdorp, Texel.

Vrijdag 5 mei 2017 (locatie: Eierlandsche huis) 

20:00-20:30u - Inloop

20:30-22:00u - Waarnemingenlog Vincent Stork
Vincent zal vertellen op welke plekken je welke vogels kunt verwachten en welke interessante (Big Day) soorten er afgelopen dagen gezien zijn. Ook zal hij vertellen over zijn eigen ervaringen met vogels kijken op Texel.

22:30-23:00u - Lezing Dutch Birding Big Day Ecuador
In een half uur worden de voorbereidingen getoond voor de Ultra Big Day die in oktober 2015 plaatsvond in Ecuador; het wereldrecord werd toen aangescherpt naar maar liefst 431 soorten! Drie deelnemers komen (in Engelstalige video’s) aan het woord en aan de hand van een video van acht minuten wordt duidelijk wat een enorme kennis, scherpte, teamgeest, voorbereiding en ook geluk (met het weer) er in een Big Day gaan zitten.

Om middernacht starten de 8 Texel Big Day teams. 

Zaterdag 6 mei 2017 (locatie: Eierlandsche huis)  

20:30-+/-21:30u - Waarnemingenlog Vincent Stork met een Texel Big Day update
Een verhaal vergelijkbaar met dat van vrijdag, maar nu met alle waarnemingen die tijd gedaan tijdens de nog lopende Texel Big Day, aangevuld met leuke Big Day momenten, veel teams zullen waarschijnlijk zelf nog in het veld zijn.

20:00-23:59u - Ontvangst teams, welkom borrel
We verwelkomen de teams. Vanaf 20:00u kunnen teams de checklist vogels van Texel inleveren bij de jury in het Eierlandsche huis, uiterlijk middernacht moeten alle teams gefinisht zijn.

Zondag 7 mei 2017 (locatie: De Robbenjager)

10:10-+/-11:00 - Prijsuitreiking
De winnende teams worden bekend gemaakt in de categorie ‘Meeste soorten 2017’ en ‘Beste fondsenwervers 2017’. Ook maken we het totaalbedrag bekend. Hierbij nodigen we ook de pers uit.

Adressen:

Het Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42, De Cocksdorp, Texel.
Eierlandsche huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp
De Robbenjager, Vuurtorenweg 146, De Cocksdorp

 

Wat gaan we doen?

 • Waar: Texel
 • Start: Vrijdagnacht 6 mei 00:00 uur, de finish 24 uur later, in de nacht van zaterdag op zondag
 • Startpunt: Eierlandsche huis, De Cocksdorp
 • Vervoer: Fiets of E-bike
 • Wie: Iedereen die zich wil inzetten voor het beschermen van vogels. Om serieus mee te kunnen doen is enige kennis van de Nederlandse vogels vereist.
 • Teams: Minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers per team. Aanmelden zonder team kan ook, de organisatie brengt je in contact met andere teamzoekende deelnemers.
 • Voorwaarden: Het streefbedrag is minimaal EUR 200,- per team voor het goede doel, dit kun je zelf betalen of je laten sponsoren. Heb je moeite om dit bedrag bij elkaar te krijgen? Neem dan contact met ons op.
 • Prijsuitreiking: Zondag ochtend 7 mei.
 • Categorieën: Je kunt in 2 categorieën winnaar zijn: het team dat het meeste geld op heeft gehaald voor het goede doel én het team met de meeste geziene vogelsoorten.

Het goede doel 2017: strandbroeders

Het geld dat we met de Big Day en het Wadden Vogelfestival inzamelen wordt besteed aan de problematiek rond strandbroeders op Texel. We zamelen geld in via de deelnemende teams en via sponsors.

Texel heeft ruim 24 km strand dat over het algemeen erg intensief wordt gebruikt door allerlei vormen van recreatie. Door deze druk komt er steeds minder ruimte voor schaarse en zeldzame broedvogels zoals Bontbekplevier, Strandplevier, Dwergsterns en Noordse Sterns. Delen van het strand waar deze vogels nog tot broeden komen, worden gedurende de broedtijd al afgezet. Maar goede voorlichting aan het brede publiek ontbreekt grotendeels. Het geld dat met het Wadden Vogelfestival en de Big Day wordt ingezameld, wordt besteed aan betere afzettingen én aan de broodnodige voorlichting: waarom moeten honden aangelijnd bij die gebieden? En waarom mag er tijdelijk niet gerecreëerd worden?

Voorlichting kan het verschil maken voor een succesvol broedsel voor Bontbekplevier, Strandplevier, Dwergsterns en Noordse Sterns. Kortom: doe mee met de Big Day en zorg ervoor dat Strandbroeders op Texel weer nieuwe kansen krijgen!

Wat doen we met de donaties

Met het opgehaalde geld zal de Stichting Texel Vogeleiland zorgen dat er voorlichtingsborden gemaakt worden die direct bij alle afzettingen gebruikt kunnen worden. Ook zal er aanvullend materiaal gekocht kunnen worden om de afzettingen nog beter zichtbaar te maken. Daarnaast wordt het ingezamelde geld gebruikt om het publiek te laten genieten van strandbroeders door veilige kijkplekken bij schelpenstrandjes te maken. Door deze voorlichting wordt het draagvlak voor de kwetsbare soorten groter.


De spelregels:

 • Je bent vrij je eigen team samen te stellen, minimaal 3 en maximaal 4 personen.
 • Teams zamelen zelf geld in voor het goede doel, het streefbedrag voor het inschrijven is per team minimaal EUR 200,- voor het gezamenlijke goede doel. Je kunt je laten sponsoren of het zelf betalen. We hopen dat de teams streven naar een zo hoog mogelijk sponsorbedrag.
 • De Big Day duurt van vrijdagnacht 24:00uur t/m 24 uur later, korter mag natuurlijk ook. Zorg dat je uiterlijk 24:00 uur finisht. Elke 5 minuten te laat betekent -1 soort. Soorten die je buiten de 24uur hebt waargenomen tellen uiteraard niet mee.
 • Zowel start en finish is bij het Eierlandsche huis in De Cocksdorp. Alle teams verzamelen zich voor vertrek bij het Eierlandsche huis en ontvangen hier de in te vullen soortenlijst van de organisatie.
 • We vinden het leuk als je ook de tijden noteert.
 • Onderweg ook soorten ook invoeren op Observado (via de app) moedigen we aan, de teams zijn dan te volgen via de Texel Big Day pagina van Waarneming.nl
 • De soortenlijst lever je in nadat je gefinisht bent, uiteraard heb je eerst de tijd om de soortenlijst te controleren en de aantallen op te tellen.
 • Alle teams zijn vrij om hun route zelf te bepalen.
 • Soorten mogen geteld worden wanneer minimaal het aantal teamleden -1 deze soort heeft waargenomen.
 • Vervoer: fiets, e-bike of lopend.
 • Teamleden blijven gedurende de dag bij elkaar op roepafstand.
 • Horen en herkennen = tellen.
 • Bij een gelijke stand telt het aantal soorten dat gezien is zwaarder dan soorten die alleen gehoord zijn.
 • Ondersoorten tellen niet mee als extra soort (we volgen de IOC World Bird List).
 • Exoten/escapes tellen niet mee (bv fazant, nijlgans, mandarijneend).
 • Gedraag je verantwoordelijk in het veld en verstoor vogels niet, hou je aan de gedragscode van Vogelbescherming. De jury kan er voor kiezen bepaalde kwetsbare soorten uit te sluiten, die mogen niet worden geteld, dit wordt vooraf gecommuniceerd.
 • Vogelsoorten die alleen gezien kunnen zijn in een gebied wat je niet mag betreden tellen niet mee.
 • Er kan door de organisatie voor gekozen worden om bepaalde gebieden uit te sluiten om verstoring van de natuur daar te voorkomen. Dit wordt vooraf bekend gemaakt.
 • Het tapen/afspelen van geluid om vogels te lokken of een reactie in de vorm van geluid uit te lokken, is nooit toegestaan. Niet alleen op deze Big Day, nooit. Zie hiervoor ook de gedragscode.
 • Betreed geen privéterrein zonder toestemming van de eigenaar.
 • Je dingt alleen mee naar de prijzen als je je vooraf hebt aangemeld en er minimaal een teamlid, maar het liefst iedereen aanwezig is bij de prijsuitreiking.
 • Voorzie zeldzaamheden/indien soorten zo mogelijk van een foto. Indien geen foto mogelijk, dan een goede omschrijving.
 • Geef zeldzaamheden altijd door, m.u.v. (mogelijke) verstoringsgevoelige broedgevallen, bij twijfel: overleg met de organisatie.
 • Andere teams mogen getwitchte zeldzaamheden ook meetellen, we willen tenslotte met zijn allen zo veel mogelijk vogelsoorten zien.
 • Vooraf aangestelde aanwijzers en gebruik van Dutch Bird Alerts is toegestaan en moedigen we aan (mits deze info gedeeld wordt met de andere teams).
 • De jury beslist uiteindelijk over de winnende teams.

De Big Day wordt georganiseerd in het kader van het Wadden Vogelfestival van het Nationaal Park de Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum, en de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming Nederland. Geïnspireerd op de Champions of the Flyway uit Israël.