Wat is er te doen?

Tentoonstelling Liefde voor vogels - beelden en schilderijen

LIEFDE VOOR VOGELS

beelden & schilderijen

Menig bezoeker van de Utrechtse hedendaagse kunstgalerie Morren Galleries vraagt zich wel eens hardop af of het een vogelopvang betreft. En dat is ook niet zo verwonderlijk want er is opvallend veel ‘vogelkunst’ te zien. Een aanrader dus voor vogelaars en vogelliefhebbers: zij kunnen hun hart flink ophalen bij de in de galerie aan de Oudegracht 340 die permanent werk zien van kunstenaars die zich door onze gevederde vrienden laten inspireren!  

Allereerst het werk van animalier Evert den Hartog. Deze kunstenaar (1949, Rotterdam) bestudeert al zijn hele leven dieren, met name vogels hebben zijn fascinatie. Op foto en film legt hij de anatomie en de bewegingen van ieder dier vast, om er vervolgens in zijn atelier sculpturen van te maken. De bronzen beelden lijken geen gewicht te hebben. Ze balanceren op een vleugel of staan te slapen op een poot. Zijn collectie omvat een arsenaal aan vogelsoorten: van een rennende of slapende eend, een landende uil, een jagende roofvogel met prooi, een zittende gier, tot aan een papegaaiduiker, fazant, of twee meeuwen die strijden om een vis. Luchtigheid, balans en een strakke vormgeving zijn altijd onderdeel van de kunstwerken van Den Hartog.

Geert Schuurman woont en werkt in Witmarsum (Friesland), maar komt van oorsprong uit de Betuwe. Geboren net na de Tweede Wereldoorlog groeide hij op in het prachtige rivierenlandschap tussen de Rijn en de Waal. Als kleine jongen zwervend over de uiterwaarden leerde zijn vader hem de dierenwereld kennen, de complexheid daarvan en het evenwicht.De kunstenaar was toen al gefascineerd door de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur en vooral de vogels. Die liefde en passie is nooit meer overgegaan. De natuur is altijd zijn inspiratiebron
Kenmerkend voor zijn beelden, vooral vogels die in Nederland voorkomen is de uitstraling van natuurlijke vormen en kleuren. Zij doen dan ook heel realistisch aan.

De Belgische fijnschilder Walter Elst is zeer geliefd bij vogelkenners. Zelf is hij ook een fanatiek vogelaar tot zijn grote blijdschap werd zijn vorige tentoonstelling geopend door niemand minder dan Nico de Haan. Met zijn hyperrealisme lijken de vogels uit het schilderij te komen. In zijn olieverfschilderijen houdt hij altijd ruimte vrij voor de vogel om te vliegen. Elst is duidelijk geïnspireerd door de oude meesters uit de 17e eeuw. Met oude technieken weet hij de hedendaagse natuur voor ons levend te houden.

Excursieleider
Annemiek Schmidt Crans
Morren Galleries
Type
Overig
Organisatie
Morren Galleries
Onderwerp
Tentoonstelling Liefde voor vogels
Locatie
Oudegracht 340, Utrecht (Utrecht)
Startpunt
Morren Galleries, Oudegracht 340, 3511 PM, Utrecht
Duur
0.5 uur
Bijzonderheden
We hebben een galerie van 450 m2, er is ruimte genoeg om ons aan de RIVM maatregelen te houden
Toegankelijk
met rolstoel
Deels
Rolstoel kan boven naar binnen, de kelder is niet rolstoeltoegankelijk
Kosten
Nee

In de omgeving

Tentoonstelling Liefde voor vogels - beelden en schilderijen

Activiteit
Overig
Onderwerp
Tentoonstelling Liefde voor vogels
Plaats
Utrecht
Datum
vrijdag 2 oktober 2020 11:10

Lees verder

Nog 10 plaatsen beschikbaar

Trekvogels observeren in het oostelijk Vechtplassengebied

Activiteit
Overig
Onderwerp
Trekvogeltelling
Plaats
Stichtse Vecht
Datum
zaterdag 3 oktober 2020 7:30
Ook op
03-10-2020, 03-10-2020, 03-10-2020, 03-10-2020

Lees verder

Volgeboekt

Vogeltrek over Heidestein

Activiteit
Overig
Onderwerp
Plaats
Utrechtse Heuvelrug
Datum
zaterdag 3 oktober 2020 8:00

Lees verder

Volgeboekt