Wat is er te doen?

Onderzoek mee in Leeuwarden!

In het kader van de Nationale Vogelweek gaan kinderen in het Natuurmuseum Fryslân in het weekend van 18 en 19 mei als echte onderzoekers meewerken aan een groot ransuilenonderzoek.

Het Natuurmuseum telt al twaalf jaar lang in de winter de roestplaatsen (rustplaatsen) van ransuilen. Daarbij worden ook de braakballen verzameld die op de roestplaatsen aangetroffen worden. Uilen zijn roofdieren en eten graag muizen, compleet met huid en haar. Alles wat de uil niet kan verteren spuugt hij weer uit in de vorm van een braakbal. Als je de braakballen uitpluist, kom je van alles tegen: allerlei botjes, nagels en haren van muizen. Soms zie je een schild van een kever of een schedel van een vogeltje. Maar… het uitpluizen is een heel werk en daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken!

Wanneer je zo’n braakbal uit elkaar pluist en de botjes en schedeltjes onderzoekt, kom je veel te weten. Door goed naar de botjes en met name het gebit te kijken, kun je bepalen om welke soorten muizen het gaat en weet je dus ook wat uilen graag eten. Door deze bevindingen te koppelen aan de vindplaatsen van de braakballen, weet je ook meteen welke soorten muizen in een bepaald gebied voorkomen. En als je deze gegevens vergelijkt met andere jaren, kun je zien of er veranderingen zijn in de verspreiding van bepaalde muizensoorten.

Je kunt bovendien bedreigde uilensoorten helpen. Als je weet welke soort muizen ze lekker vinden, kun je een gebied zo inrichten dat het juist die muizen aantrekt. En ook kun je bedreigde muizensoorten helpen: als je weet uit welke gebieden ze aan het verdwijnen zijn, kun je ingrijpen. Tenslotte kom je er soms via het uitpluizen van een braakbal achter dat er nieuwe soorten muizen in een bepaald gebied zitten, muizen die er eerst niet voorkwamen.

In de winter van 2017-2018 zijn er zakken vol braakballen verzameld van verschillende roestplekken in Fryslân. Deze braakballen moeten allemaal uitgeplozen worden. Dit is een serieuze klus, want per roestplaats willen we weten welke muizen er gegeten zijn en in dat gebied dus voorkomen. De gevonden kaakjes en schedels worden per roestplaats in zakjes bewaard en opgestuurd naar onderzoekster Wiesje Spijkstra. Zij determineert de botjes en houdt op lijsten bij welke muizen of eventueel andere diertjes er in de braakballen van de roestplaatsen zaten. Dit gebeurt elk jaar zodat er een mooie reeks van gegevens ontstaat.

In het weekend van 18 en 19 mei kunnen kinderen met een pincet aan de slag om de braakballen zorgvuldig uit te pluizen. Op zaterdag is Wiesje Spijkstra zelf aanwezig om de botjes ter plaatse te determineren. De activiteit is doorlopend van 10.30-16.30 uur.

Foto ransuil: Birdphoto.nl

Excursieleider
Ingeborg Meutgeert
Natuurmuseum Fryslân
Type
Overig
Organisatie
Natuurmuseum Fryslân
Onderwerp
Braakballen pluizen
Locatie
, Leeuwarden (Friesland)
Startpunt
Schoenmakersperk 2, 8911EM, Leeuwarden
Duur
1 uur
Kosten
Ja
Naast de kosten voor entreekaartjes zijn er geen extra kosten voor de activiteit. Kijk voor de entree prijzen op: https://natuurmuseumfryslan.nl/entreeprijzen/

In de omgeving

Weidevogelexcursie NFW in het vogelrijke Bûtefjild in Friesland

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Weidevogels en plas-dras
Plaats
Feanwâlden
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Weidevogelexcursie Skrok en Skrins

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Weidevogels
Plaats
Súdwest-Fryslân
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Gruttosafari De Lytse Deelen in Friesland

Activiteit
Overig
Onderwerp
Genieten en herkennen van weidevogels
Plaats
Aldeboarn
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder