Wat is er te doen?

Weidevogelexcursie in de polders van Warmond

Het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland, maar hier, in de polders van Warmond, zijn ze nog volop aanwezig. Op de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder doen ze er alles aan om dat zo te houden. Wij nodigen u uit om deze ochtend met ons naar de weidevogels en erfvogels te komen kijken. Het is een excursie voor volwassenen, ook geschikt voor kinderen. Er zijn ervaren vogelaars als gids.

De boerderij ligt niet ver buiten Leiden in buurtschap Zijleinde, midden in het open land. We kunnen hier zowel de Boterhuispolder als de Zweilanderpolder overzien. Er is grote kans op de soorten grutto, kievit, scholekster, tureluur, bergeend, wilde eend, krakeend, slobeend, en meerdere ganzensoorten. Er kunnen roofvogels langskomen, zoals torenvalk, sperwer, buizerd, havik en bruine kiekendief. Mogelijk ook lepelaars. In de buurtschap leven ook allerlei soorten erfvogels zoals witte kwikstaart, putter, boerenzwaluw en huiszwaluw. Er zijn in dit buurtschap twee bloeiende huiszwaluwkolonies, op dit tijdstip in vol bedrijf.

Het is een inloopochtend. Als u bijvoorbeeld gebruik wilt maken van het pontje over de Zijl bij de Merenwijk, dan kunt u na tienen komen. Aan het eind eerder weggaan is ook mogelijk; u blijft dicht bij uw vervoermiddel.
De boer en de gids geven aan het begin een korte inleiding over het bedrijf en de weidevogels. Dit kan eventueel halverwege de ochtend herhaald worden, ca 10.45.

Excursieleider
Charlotte Matthijsse
Vogelwerkgroep Teylingen, Vogelgroep Merenwijk
Type
Overig
Organisatie
Vogelwerkgroep Teylingen, Vogelgroep Merenwijk, Lakenvelder Boerderij
Onderwerp
weidevogels en erfvogels
Locatie
Zijldijk 8a, Teylingen (Zuid-Holland)
Startpunt
De boerderij is vanuit Leiden/Leiderdorp met de auto te bereiken. Er is parkeergelegenheid. Met de fiets is het een half uur vanaf het centrum van Leiden. De route gaat over de Zijldijk. Let op, als u uit het oosten komt, kunt u met de auto geen gebruik maken van de Nieuweweg, maar moet u via Leiderdorp rijden.
Duur
2.5 uur
Bijzonderheden
Er wordt bij deze excursie weinig gelopen. We splitsen op in groepjes en blijven op het erf van de boerderij, de dijk ernaast, het weggetje er naartoe. Bij een bui trekken we ons terug in de stal. Afhankelijk van de situatie kunnen we ook een stukje de polder inlopen. Als u een kijker hebt, neem hem dan vooral mee. Er zijn enkele leenkijkers en de gidsen hebben telescopen. Koffie en thee zijn gratis, maar een vrijwillige financiƫle bijdrage is van harte welkom. Er is ook gelegenheid om Lakenveldervlees te kopen.
Kosten
Nee

In de omgeving

Weidevogelsafari bij Hoogmade

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Weidevogels
Plaats
Hoogmade
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Zangvogels van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Genieten en herkennen van vogelgeluiden
Plaats
De Zilk
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Vogels van natuurgebied Hitland bij Capelle a/d IJssel

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Genieten en leren herkennen van alle voorkomende vogels
Plaats
Nieuwerkerk aan den IJssel
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder