Wat is er te doen?

Vogelzeilexcursie naar Marker Wadden

De Marker Wadden zijn een nieuw eilanden archipel in het Markermeer. Deze moeten er voor zorgen dat het meer weer gezonder wordt; het overtollige slib opvangen en een kraamkamer voor vissen en vogels.

Het eerste eiland is ook toegankelijk voor natuurliefhebbers, de andere vier eilanden zijn helemaal alleen voor de vogels.

Het is een enorm interessante plek en daarom organiseren wij hier heel graag meerdere excursies naartoe. Elke keer treffen we net weer een ander eiland dat zich nog in een pionier fase bevindt maar inmiddels ook met al veel begroeiing. De bouw is gestart in 2016 en het is mooi om de ontwikkelingen te volgen en het eiland, juist nu in deze fase in de ontwikkeling. Vele vogels hebben er al een plek gevonden. Er zijn kolonies van kokmeeuwen en visdieven, en veel broedende plevieren zoals bontbekplevier en kleine plevier. Maar ook sooren als strandplevier en dwergstern. Met altijd leuke verassingen. Ook steeds meer en verschillende rietvogels ontdekken het eiland, wordt 2020 het eertse jaar met broedende baardmannen?

Maar ook de ontwikkeling van de planten en de insecten is interessant. Vaar mee en ontdek het allemaal zelf. 

Per zeilboot varen we naar het eiland en er zijn vogelgidsen die je op de vogels kunnen wijzen. Tijdens een presentatie aan boord vertellen we meer over alle ontwikkelingen, de vogels, onderzoek en het laatste nieuws.

Op het eiland kun je een rondje van 6 km wandelen of korter en er zijn diverse vogelhutten. Vertrek vanaf Enkhuizen en Lelystad wisselend van tijdstip.

Corona protocol: de opzet van de excursies is gewijzigd, zo varen we t/m minimaal augustus met kleine groepen en 1 vogelgids en is de presentatie digitaal vooraf. Zie de website voor het complete protocol.

Excursieleider
Debby Doodeman
FOGOL
Type
Vaarexcursie
Organisatie
FOGOL
Onderwerp
De vogels en ontwikkeling van een nieuw eiland
Locatie
, Lelystad (Flevoland)
Startpunt
Vertrek vanaf Enkhuizen en Lelystad. De boot ligt in Enkhuizen afgemeerd naast het station, aan de Trintondam. Parkeren kan gratis bij het station. Vanuit Lelystad vertrekken we vanaf de Bataviahaven. Na aanmelding ontvang je per e-mail meer informatie.
Duur
Langer dan 4.5 uur
Bijzonderheden
Heb je geen kijker? Aan boord hebben we leenkijkers om te gebruiken en de gidsen hebben een telescoop mee om door heen te kijken. Wandel op het eiland mee met de gidsen of ga je eigen weg.
Toegankelijk
met rolstoel
Ja
Aan dek is ruimte voor een rolstoel en ook zijn er veel plaatsen om goed te zitten. Bij interesse; stuur een e-mail en dan ontvangt u foto's van de boot om een juiste inschatting te kunnen maken.
Kosten
Ja
De kosten zijn EUR 52,50 inclusief entree Marker Wadden en biologische soep met een broodje.

Voor deze activiteit kunt u zich niet opgeven via de website van de Nationale Vogelweek.

Klik hier om u voor deze activiteit op te geven
(link opent in een apart venster, Vogelbescherming Nederland is niet verantwoordelijk voor de informatie van derden)

In de omgeving

Vogelvaartocht naar de Marker Wadden

Activiteit
Vaarexcursie
Onderwerp
Pionierssoorten
Plaats
Lelystad
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Struinen door de Natte Graslanden bij Almere

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Weidevogels en moerasvogels
Plaats
Almere
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Vogels herkennen en ontdekken bij Bunschoten-Spakenburg

Activiteit
Overig
Onderwerp
Herkennen, ontdekken en tellen van vogels
Plaats
Eemdijk
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder