Wat is er te doen?

Rust en vogels in de Oostvaardersplassen

Ruimte, overdonderende weidsheid en rust brengen ons samen om te genieten van de grote variëteit aan vogels in de Oostvaardersplassen. Het jaargetijde en weertype bepaalt de soorten die we kunnen zien en horen. We laten ons verrassen.

Elk jaargetijde weer anders en in alle rust met de vogels. Vele ganzen- en eendensoorten zitten in ieder geval in de Oostvaardersplassen. Gorzen (met name rietgorzen), vinken, spechten, baardmannetjes, ijsvogels, klapeksters en lepelaars worden regelmatig gezien. Diverse roofvogels zoals buizerd, torenvalk en kiekendief en wellicht ook de zeearend die vaste bewoner is in het gebied.

We lopen een fraaie route van ongeveer 3,5 uur langs verschillende biotopen en staan stil bij de diverse uitkijklocaties in het Oostvaardersveld. Naast de vogels is er ook aandacht voor alle andere dieren zoals de groepen konikpaarden en het ontstaan van dit bijzondere gebied. Ontdek de diversiteit van de Oostvaardersplassen.

Foto baardmannetje: Birdphoto.nl

Excursieleider
Peter Hartog
Type
Wandelexcursie
Organisatie
Vogelbescherming
Onderwerp
vogel waarneming wandeling
Locatie
Knardijk , Lelystad (Flevoland)
Startpunt
Coördinaten :
52.451790, 5.427645
52°27'06.4"N 5°25'39.5"E
Het startpunt is de Knardijk en het beste te bereiken via Lelystad dus ga niet op geleiding van de navigatie ergens bij Almere of Harderwijk binnendoor .
Neem vanaf de A6 afslag Lelystad (afslag 10) en doe daar pas de navigatie aan volg de N309 richting Lelystad (Larserdreeef) en dan na ongeveer 1 kilometer links af de Torenvalkweg op deze volgen tot kruising Knardijk dan linksaf over twee wildroosters. Ik sta met een auto (Smart) na 100 meter met alarmlichten aan.
LET OP: het startpunt is NIET bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.
Duur
3 uur
Bijzonderheden
De paden zijn goed begaanbaar. Een verrekijker en een vogelgids vergroten het plezier in vogels kijken. Denk aan kleding die past bij het jaargetijde. Honden zijn niet toegestaan.
Onderweg komen we waarschijnlijk grote grazers tegen zoals konikpaarden.
Er zijn onderweg geen sanitaire voorzieningen. U kunt desgewenst na afloop gebruik maken van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Dit bezoekerscentrum ligt op 500 meter afstand van het start- en eindpunt van deze excursie.

Houd rekening met de volgende voorwaarden i.v.m. COVID-19 voor u zich aanmeld voor een excursie:

Houd u aan – en blijf op de hoogte van - de regels van de Rijksoverheid Verkouden en/of koorts? Graag zien wij u later in goede gezondheid terug Kom het liefst met eigen vervoer. Reist u met het openbaar vervoer? Draag een mondkapje! Neem niet deel met meer dan 3 personen (incl. kinderen) Geef elkaar de ruimte. Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar Spreek elkaar erop aan als u zich niet prettig voelt bij een situatie Maak geen gebruik van elkaars optiek

Nog een tip tot slot: deze excursies worden over het algemeen snel volgeboekt. Annuleringen worden direct verwerkt op deze website. Kijk dus regelmatig en ook vlak voor de feitelijke datum of er (weer) een plekje vrij is.
Kosten
Nee

In de omgeving

Vogeltrek in de Oostvaardersplassen

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
trekvogels, moerasvogels
Plaats
Lelystad
Datum
zaterdag 3 oktober 2020 13:00

Lees verder

Nog 2 plaatsen beschikbaar

Vogelzeilexcursie naar Marker Wadden

Activiteit
Vaarexcursie
Onderwerp
De vogels en ontwikkeling van een nieuw eiland
Plaats
Lelystad
Datum
zaterdag 3 oktober 2020 9:00
Ook op
30-09-2020, 04-10-2020, 08-10-2020, 14-10-2020, 15-10-2020, 29-10-2020

Lees verder

Vogels herkennen en ontdekken bij Bunschoten-Spakenburg

Activiteit
Overig
Onderwerp
Herkennen, ontdekken en tellen van vogels
Plaats
Eemdijk
Datum
zaterdag 3 oktober 2020 9:00

Lees verder

Nog 7 plaatsen beschikbaar