Wat is er te doen?

Voorjaar in de Oostvaardersplassen

Ruimte, overdonderende weidsheid en rust brengen ons samen om te genieten van de grote variëteit aan vogels in de Oostvaarderplassen. Het jaargetijde bepaalt de soorten die we kunnen zien. We laten ons verrassen.

Het is nu volop lente. Een drukke tijd voor de vogels dus mooi om ze nu te gaan spotten. Vele ganzen- en eendensoorten zitten in ieder geval in de Oostvaardersplassen. Gorzen (met name rietgorzen), vinken, spechten en nu ook weer de zangvogels zoals tjiftjaf en blauwborst. Ook ijsvogels worden regelmatig gezien. Diverse roofvogels zoals de buizerd, torenvalk, blauwe kiekendief en wellicht ook de zeearend die een vaste bewoner is in het gebied.

We lopen een fraaie route van ongeveer 3 uur langs verschillende biotopen en staan stil bij de diverse uitkijklocaties in het Oostvaardersveld. Naast de vogels is er ook aandacht voor alle andere dieren zoals de grote groep konikpaarden en het ontstaan van dit bijzondere gebied. Ontdek de diversiteit van de Oostvaardersplassen.

Excursieleider
Peter Hartog
Type
Wandelexcursie
Onderwerp
vogels in lente sferen
Locatie
Praamweg , Lelystad (FL)
Startpunt
1) Komende vanaf Lelystad is de Praamweg het verlengde van de Torenvalkweg net even de Knardijk oversteken, over 2 wildroosters en dan de parking aan de rechterhand.

2) Komende vanaf de Oostvaardersdijk ga dan de Knardijk op en rij voorbij het bezoekerscentrum. Afslag rechts de Praamweg op en na 2 wildroosters de parking aan de rechterkant.

3) Komende vanaf Utrecht/Amsterdam volg A6 tot afslag Lelystad (afslag 10) onder aan de weg rechts richting Lelystad rijdende op de Larserdreef (N309) na anderhalve kilometer linksaf naar Torenvalkweg zie verder onder 1).

LET OP: het startpunt is dus NIET bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Coördinaten parking : 52.444525, 5.410009 of 52°26'40.6"N 5°24'36.8"E
Duur
3 uur
Bijzonderheden
De paden zijn goed begaanbaar. We lopen niet door gras. Een verrekijker en een vogelgids vergroten het plezier in vogels kijken. Denk aan kleding die past bij het jaargetijde. Honden zijn in het gebied niet toegestaan.
U komt onderweg waarschijnlijk grote grazers tegen zoals konikpaarden.
Er zijn onderweg geen sanitaire voorzieningen. U kunt desgewenst na afloop gebruik maken van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Dit bezoekerscentrum ligt op 1,5 km afstand van het start- en eindpunt van deze excursie.
Kosten
Nee

In de omgeving

Vogelvaartocht naar de Marker Wadden

Activiteit
Vaarexcursie
Onderwerp
Pionierssoorten
Plaats
Lelystad
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Vogels herkennen en ontdekken bij Bunschoten-Spakenburg

Activiteit
Overig
Onderwerp
Herkennen, ontdekken en tellen van vogels
Plaats
Eemdijk
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Wandelend over de Zomerdijk door vogelrijk Eemland

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
(Weide)vogels ontdekken en herkennen
Plaats
Eemnes
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder