Wat is er te doen?

Vroege vogelexcursie op eiland De Strengen bij Leiden

Het terrein bestaat uit gevarieerde moerasnatuur: riet, ruigte, struikgewas, bos en alle overgangen daartussen. Dit zorgt voor een grote soortenrijkdom. In 2014 t/m 2017 werden 45 soorten broedvogels vastgesteld, waaronder rietzanger, kleine karekiet, bosrietzanger, blauwborst, grasmus, zwartkop, tuinfluiter, koekoek, diverse eenden en de ijsvogel. Helaas laat de blauwborst sinds 2018 verstek gaan. De winterkoning is de talrijkste soort, gevolgd door de fitis. We gaan luisteren naar het ochtendkoor, als voor zonsopgang alle vogels in korte tijd beginnen met zingen. We zetten onze oren wijd open en proberen de soorten op geluid te onderscheiden. Dat hoeft echt niet meteen te lukken. En naarmate het lichter wordt, kunnen we meer gaan kijken.

Foto zwartkop: Birdphoto.nl

Excursieleider
Charlotte Matthijsse
Vogelwerkgroep Teylingen, Vogelgroep Merenwijk
Type
Wandelexcursie
Organisatie
Vogelwerkgroep Teylingen, Vogelgroep Merenwijk
Onderwerp
Vogelzang
Locatie
Broekpolder 1, Warmond (ZH)
Startpunt
Startpunt is de brug naar het eiland. Die ligt in de Broek- en Simontjespolder een eindje rechts van de molen en is alleen lopend of fietsend te bereiken. Parkeergelegenheid in de Leidse Merenwijk op ca 10 minuten lopen afstand. Let op! sommige navigatieprogramma's sturen u de Zijldijk op, die aan de verkeerde (oostelijke) kant van de Zijl ligt. Broekpolder 1, 2361 PA Warmond
Duur
2 uur
Bijzonderheden
Zowel voor beginnende als ervaren vogelaars. Breng vooral een kijker mee. De excursieleiders hebben telescopen. Er zijn een paar leenkijkers beschikbaar; kunt u e-mailen of sms-en als u daarvan gebruik wilt maken? Draag waterdichte schoenen (vanwege het natte gras). En warme kleren, het is rond zonsopgang veel kouder dan je denkt. Honden kunnen niet mee.
Kosten
Nee

In de omgeving

Weidevogelsafari bij Hoogmade

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Weidevogels
Plaats
Hoogmade
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Zangvogels van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Genieten en herkennen van vogelgeluiden
Plaats
De Zilk
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder

Vogels van natuurgebied Hitland bij Capelle a/d IJssel

Activiteit
Wandelexcursie
Onderwerp
Genieten en leren herkennen van alle voorkomende vogels
Plaats
Nieuwerkerk aan den IJssel
Datum
Heeft plaatsgevonden

Lees verder