Zelf organiseren?

In de Nationale Vogelweek wil Vogelbescherming Nederland zoveel mogelijk mensen laten genieten van de vogels en natuur in Nederland. Van appelvink tot zwartkop en van braamsluiper tot wulp: iedereen kan tijdens de Nationale Vogelweek de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken. Dit is alleen mogelijk dankzij de tomeloze inzet van vele honderden vrijwillige excursieleiders van vogelwerkgroepen en andere bevlogen natuurorganisaties. Zo kunnen we met z’n allen de verrassende schoonheid en diversiteit, maar ook kwetsbaarheid van de Nederlandse natuur onder de aandacht brengen bij een grote groep mensen en veel nieuwe natuurliefhebbers bereiken en activeren.

Help je ook mee van de Nationale Vogelweek een succes te maken? Organiseer dan een leuke vogelexcursie of andere activiteit. Hieronder lees je hoe snel een eenvoudig dat gaat.

Maak promotie voor je activiteit / excursie

Vogelbescherming Nederland maakt landelijke promotie voor de Nationale Vogelweek. We versturen persberichten aan alle landelijke media, promoten de Vogelweek via e-mailnieuwsbrieven bij onze achterban en we promoten via social media zoals Facebook en Twitter.

Onze ervaring is dat lokale promotie voor je eigen activiteit of excursie erg goed werkt. Huis-aan-huis bladen, websites met lokaal nieuws en activiteiten en plaatselijke bezoekerscentra werken erg goed om deelnemers voor je activiteit te werven.

Praktische tips:

 1. Download de poster van de Nationale Vogelweek, print hem en vul aan met de gegevens van jouw activiteit. Hang hem op bij bijvoorbeeld de bibliotheek, bezoekerscentra, de natuurvoedingswinkel of andere supermarkt, etc. Vraag vooraf uiteraard even toestemming aan de locatie. De posters (A3 formaat en A4 formaat) worden begin 2018 geupdate.
 2. Verzamel zoveel mogelijk e-mailadressen van lokale media. Denk daarbij aan: huis-aan-huis-bladen, regionale dagbladen, regionale tv- en radiostations, websites en agenda’s/prikborden
 3. Begin 2018 vind je hier een persbericht dat je naar wens kunt aanpassen.
 4. E-mail het persbericht uiterlijk 30 april naar lokale media.
 5. Gebruik van Twitter werkt. Stuur bijvoorbeeld tweets uit over je excursie met #Vogelweek of @Vogelweek in de tekst verwerkt of retweet berichten van @vogelweek. Denk bijvoorbeeld ook aan tweets als ‘Nog maar drie plekken vrij op onze excursie naar het Bargerveen in de #Vogelweek. Wees er snel bij!’ Wij zullen die berichten ook zoveel mogelijk retweeten via het Twitter-account @Vogelweek.
 6. Je excursie plaatsen op de Facebook pagina van de Vogelweek helpt. Een aankondiging is leuk, maar nieuws werkt ook goed. Bijvoorbeeld: "Vandaag zeearend gezien in Biesbosch. Volgende week kun jij daar ook lopen tijdens de Vogelweek met onze excursie op 14 mei! Doe mee en ga naar www.vogelweek.nl." Berichten met foto worden zowel op Twitter als Facebook meestal het beste gelezen.
 7. Maak je activiteit bekend binnen je eigen kennissenkring, vereniging, vogelwerkgroep of andere club via mail, nieuwsbrief, blaadje, website en/of sociale media.
 8. Zet een banner van de Nationale Vogelweek online op de website van je vogelwerkgroep/organisatie. De banners van 2018 kun je begin 2018 hier downloaden.

Maak promotie voor de Nationale Vogelweek

Hieronder vind je een bericht dat geschikt is om te plaatsen als oproep voor excursieleiders in je verenigingsblad, nieuwsbrief op Facebook en/of je website.

Zet [[[naam van je organisatie]]] op de kaart in de Nationale Vogelweek.

De zesde Nationale Vogelweek komt er aan. Deze vindt plaats van 12 t/m 20 mei 2018. Een mooie kans om nieuwe vogelliefhebbers te enthousiasmeren en onze organisatie te promoten. Zo brengen we de natuur in onze regio onder de aandacht bij een grote groep nieuwe natuurliefhebbers en bereiken we nieuwe leden/vrijwilligers/etc [[[kies wat van toepassing is]]]. Een activiteit of excursie organiseren gaat heel eenvoudig in 3 stappen via www.vogelweek.nl/activiteit-organiseren. Deel je vogelenthousiasme en doe mee!

Leuk om te weten:

 • Vanaf het moment dat je excursie op de website staat, kunnen deelnemers zich direct online inschrijven.
 • Je kunt als excursieleider altijd direct zien hoeveel aanmeldingen er zijn bij jouw excursie als je inlogt op jouw account.
 • Vogelbescherming zorgt voor de landelijke promotie van de Nationale Vogelweek. Maar wij helpen je ook bij het werven van deelnemers o.m. met een persbericht dat je op maat kunt maken voor je eigen activiteit.
 • Na afloop van je excursie kun je feedback van je deelnemers teruglezen. Log hiervoor in op jouw account.

Heb je vragen?

Neem contact op Debby Doodeman als uitvoerend projectleider van de Vogelweek bij Vogelbescherming Nederland via vogelweek@vogelbescherming.nl of telefoon 06-30021816.

Vogels kijken vanaf de dijk bij de Ooijpolder. Foto: Barend van Gemerden, Vogelbescherming Nederland.

Veelgestelde vragen

Wil je als excursieleider aan de slag? Heb je een vraag? Hier vind je een aantal antwoorden op vragen van excursieleiders.

Wie kunnen activiteiten aanmelden?

Iedereen die het leuk vindt om excursies te leiden en die zichzelf deskundig genoeg vindt, kan een excursie aanmelden. Wat 'deskundig genoeg' is, laten we aan je eigen beoordelingsvermogen over: er is geen test. Twijfel je? Neem contact met ons op om te overleggen! vogelweek@vogelbescherming.nl of 06-30021816.

Wat verwachten we van een activiteit?

De Nationale Vogelweek is vooral bedoeld voor beginnende natuur- en vogelliefhebbers. Activiteiten moeten vooral laagdrempelig zijn: Laagdrempelig betekent: je hebt geen voorkennis nodig om mee te doen met je excursie. Je besteedt aandacht aan alle vogels die je ziet én hoort. Ga er bij beginnende vogelliefhebbers vanuit dat alles nieuw is. Neem de tijd, laat mensen genieten van een vogel en loop niet te snel door.

Bekijk voor meer informatie de checklist en de tips & inspiratie.

Hoe kan ik een foto bij mijn activiteit voegen?

Vogelbescherming zal een mooie, toepasselijke foto bij uw excursie plaatsen. Heb je zelf een mooie foto waarvan je de maker of rechthebbende bent? Mail hem svp naar vogelweek@vogelbescherming.nl onder vermelding van je excursie, dan kunnen wij die foto voor je plaatsen.