Zelf organiseren?

In de Nationale Vogelweek wil Vogelbescherming Nederland zoveel mogelijk mensen laten genieten van de vogels en natuur in Nederland. Van appelvink tot zwartkop en van braamsluiper tot wulp: iedereen kan tijdens de Nationale Vogelweek de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken.

Dit is alleen mogelijk dankzij de tomeloze inzet van vele honderden vrijwillige excursieleiders van vogelwerkgroepen en andere bevlogen natuurorganisaties. Zo kunnen we met z’n allen de verrassende schoonheid en diversiteit, maar ook kwetsbaarheid van de Nederlandse natuur onder de aandacht brengen bij een grote groep mensen en veel nieuwe natuurliefhebbers bereiken en activeren.

Helpt u ook mee van de Nationale Vogelweek een succes te maken? Organiseer een leuke vogelexcursie of andere activiteit: iedereen is welkom om iets te organiseren. Hieronder leest u hoe het werkt.

In oktober 2020 hebben we voor het eerst het Nationale Trekvogelweekend georganiseerd en we zijn voornemens dit weekend in 2021 opnieuw te organiseren.

Corona-proof excursies

Organiseer alleen corona-proof excursies. Kies - waar mogelijk - een locatie met veel open ruimte en een breed gezichtsveld, zodat de 1,5 meter afstand makkelijker te handhaven is en iedere deelnemer ook gelijke kansen heeft de vogels te zien. Organiseer een excursie in het bos bijvoorbeeld met een kleinere groep.

Wij adviseren nu zo rond de 10 deelnemers per excursie. Als je met twee gidsen bent kun je de groep en de route opsplitsen en meer deelnemers ontvangen. Maar kies voor het aantal deelnemers waar je je prettig bij voelt en wat mogelijk is in het gebied dat je bezoekt.

Vrije inloop-excursies kunnen op dit moment niet worden georganiseerd. Deelnemers melden zich verplicht vooraf aan. Zo hebben we ook de contactgegevens zodat mocht iemand positief worden getest we dit aan de overige deelnemers kunnen laten weten.

Wijs de deelnemers ter plekke voor de start van de excursie gerust nogmaals op de COVID19-voorzorgsmaatregelen en welke aanpassingen jij daarom eventueel in de excursie maakt. Excursieleiders zijn natuurlijk geen BOA’s of politieagenten, maar spreek elkaar er indien nodig op aan zodat het voor iedereen een prettige excursie is.

Kijk niet door elkaars verrekijker of telescoop. Doe je dit wel zorg dan dat je reinigingsdoekjes bij je hebt zodat je na iedere deelnemer de telescoop schoon kunt maken. Als er niet voldoende ruimte is in een vogelkijkhut sla deze dan over of bezoek deze niet met iedereen tegelijk.

Deelnemers worden door de organisatie van tevoren gewezen op de bijzonderheden m.b.t. COVID-19, via een link in de bevestigingsmail na aanmelding, op deze pagina. Bij veranderingen passen we deze pagina aan. Als de maatregelen eventueel worden aangepast zodat de Vogelweek niet meer op een verantwoorde wijze kan worden georganiseerd zullen we het hele week helaas moeten annuleren. Hierover ontvangen excursieleiders en deelnemers uiteraard bericht van ons.

Dit spreekt wellicht voor zich, maar houd de actualiteiten t.a.v. de COV19-situatie in de gaten. Het is geen probleem om een excursie op korte termijn toch te annuleren als er bijvoorbeeld lokaal extra maatregelen van kracht zijn. Of als je zelf ziekteverschijnselen hebt.
Laat dit dan weten aan Vogelbescherming en natuurlijk aan de aangemelde deelnemers, bij twijfel kun je ons altijd bereiken, ook in de avonduren en het weekend (gegevens in de bevestiging nadat je excursie hebt aangemeld).

Hoe werkt het

De Nationale Vogelweek 2021 vindt plaats van 8-16 mei. Hieronder vindt u een handige checklist om te kijken of uw idee bij de Vogelweek past.

U kunt uw activiteit al aanmelden via deze aanmeldlink. Heeft u al eerder een activiteit georganiseerd? U kunt met dezelfde account inloggen! Gebruik eventueel de 'wachtwoord vergeten' knop.

Activiteit aanmelden in 3 stappen:

 1. Heeft u nog geen inlog? Registreer als excursieleider: klik rechtsboven op deze pagina op 'Excursieleiders' of klik hier. U krijgt een e-mail met een bevestiging.
 2. Via een eenvoudig invulformulier plaatst u de excursie (of andere activiteit) binnen een paar minuten op de site. Nu bent u eigenlijk al klaar!
 3. Vogelbescherming helpt mee om de tekst van uw excursie zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële deelnemers. Daarna zet Vogelbescherming uw activiteit zo snel mogelijk op de website van de Vogelweek. Hou rekening met een doorlooptijd van 1 à 2 werkdagen voordat uw activiteit ook daadwerkelijk vindbaar is op de website van de Vogelweek. 

Promotie

Vogelbescherming zorgt voor landelijke promotie van de Nationale Vogelweek maar u kunt ook zelf deelnemers werven: zie de pagina pers en promotie.

Deelnemers en feedback

 • Vanaf het moment dat uw excursie op de website staat, kunnen deelnemers zich direct online inschrijven.
 • U ziet als excursieleider altijd direct hoeveel aanmeldingen er zijn bij uw excursie. Log hiervoor in op uw account.
 • Van iedere aanmelding ontvangt u een CC mailtje. Van afmeldingen ontvangt u geen CC mailtje! Afmeldingen die bij Vogelbescherming bekend zijn, worden verwerkt in uw deelnemerslijst. Deelnemers die zich rechtstreeks bij u afmelden, kunt u zelf verwerken in uw deelnemerslijst. Zie ook hieronder bij Veelgestelde vragen.
 • Twee weken na afloop van uw excursie kunt u feedback van uw deelnemers teruglezen. Log ook hiervoor in op uw account.

Heeft u vragen?

Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag daar niet bij? Neem svp contact op met Debby Doodeman bij Vogelbescherming Nederland. U kunt haar bereiken op vogelweek@vogelbescherming.nl of telefoon 06-30021816.

Meer informatie

 • Tips voor excursieleiders (PDF) 
 • Checklist voor excursieleiders (PDF)

 

Vogels kijken vanaf de dijk bij de Ooijpolder. Foto: Barend van Gemerden, Vogelbescherming Nederland.

Veelgestelde vragen van excursieleiders

Voor praktische vragen over het aanmelden van je excursie kun je de pagina 'veelgestelde vragen' bekijken nadat je bent ingelogd als excursieleider.

Wie kunnen er activiteiten aanmelden?

Iedereen die het leuk vindt om excursies te leiden en die zichzelf deskundig genoeg vindt, kan een excursie aanmelden. Wat 'deskundig genoeg' is, laten we aan uw eigen beoordelingsvermogen over: er is geen test. Twijfelt u? Neem contact met ons op om te overleggen: vogelweek@vogelbescherming.nl of 06-30021816.

Wat verwacht Vogelbescherming van een activiteit?

De Nationale Vogelweek zijn vooral bedoeld voor beginnende natuur- en vogelliefhebbers. Activiteiten moeten laagdrempelig zijn. Laagdrempelig betekent: mensen hebben geen voorkennis nodig om mee te doen. Besteedt aandacht aan alle vogels die u ziet én hoort. Ga er bij beginnende vogelliefhebbers van uit dat alles wat u ziet en hoort nieuw is. Neem de tijd, laat mensen genieten van een vogel en loop niet te snel door. 

Hoe kan ik een foto bij mijn activiteit zetten?

Vogelbescherming zal een mooie, toepasselijke foto bij uw excursie plaatsen. Heeft u zelf een mooie foto waarvan u de maker en rechthebbende bent? Mail de foto svp naar vogelweek@vogelbescherming.nl onder vermelding van uw excursie, dan kunnen wij die foto voor u bij de activiteit plaatsen.

Mijn activiteit valt buiten de periode van de Vogelweek, kunnen jullie de activiteit dan op de website van Vogelbescherming zetten?

De activiteiten die op de website van Vogelbescherming staan, zijn activiteiten die door Vogelbescherming zelf georganiseerd worden. We voegen op onze eigen website in principe geen activiteiten van andere organisaties of particulieren toe.

Vogelbescherming heeft een vaste groep vrijwillige excursieleiders die speciaal geselecteerd en getraind worden. Bent u geïnteresseerd om deel uit te maken van deze groep vrijwilligers van Vogelbescherming? Neem svp contact met ons op

Mijn deelnemerslijst klopt niet met wat ik in mijn e-mail aan deelnemers heb?

U krijgt een CC van iedere inschrijving op uw excursie. Maar van afmeldingen ontvangt u niet automatisch bericht. Afmeldingen die bij Vogelbescherming bekend zijn, verwerkt Vogelbescherming in uw deelnemerslijst. De website geeft daarom een actueler overzicht dan uw mail! 

Ik heb een afmelding van een deelnemer ontvangen: wat nu?

U kunt afmeldingen zelf verwerken in uw deelnemerslijst. Zo komt de vrijgekomen plaats weer beschikbaar op de website.

 • Log in;
 • Klik op het icoontje van het poppetje bij uw excursie en zoek de betreffende persoon op in de lijst. U kunt klikken op Inzien of Wijzigen;
 • U kunt het deelnemersaantal van een aanmelding wijzigen (stel: iemand had zich opgegeven met 2 personen, maar komt met 1 persoon) of iemand helemaal afmelden.

LET OP: Vogelbescherming kan wijzigingen niet ongedaan maken! Wees daarom zorgvuldig bij eventuele wijzigingen. Neem bij twijfel svp contact op met Vogelbescherming via vogelweek@vogelbescherming.nl of bel Debby Doodeman op 06-30021816.